Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 2/2024

Puheenjohtajalta

Kevät on kääntymässä pian kesäksi ja yhdistyksemme monet kesäajan tapahtumat kutsuvat. Tervetuloa joukolla mukaan! 

On kuitenkin syytä vielä palata maaliskuuhun ja pidettyyn kevätkokoukseen ja sen tärkeään strategiakeskusteluun. Sääntömääräisistä asioista päättämisen lisäksi keskustelimme monipuolisesti yhdistyksen tilanteesta ja tulevaisuudesta, sillä perinteinen tehtävämme taidelahjoituksista taidemuseolle on ainakin toistaiseksi saatettu loppuun. Haluammeko tukea kuvataidetta jollain muulla tavoin – esimerkiksi avustamalla taideopiskelua tai nuorten kuvataiteilijoiden töiden esille saamista? Tai vaikkapa arkisen ympäristömme julkista taidetta, muraalitaidetta, kansalaisten avointa ja vapaata omaehtoista taidetta? Keskustelussa kuitenkin evästettiin, että uutta lahjoituskohdetta ei ainakaan toistaiseksi käynnistetä mutta tehdään yhteistyötä Tampereen alueen kuvataiteen ja sen tuntemuksen edistämiseksi. Lisäksi pidetään edelleen hyvää huolta jäsenpalveluistamme ja mahdollistetaan jäsenillemme hyviä ja monipuolisia kuvataide-elämyksiä.

Tutustumiskierrokset Tampereen julkisiin veistoksiin ja muistolaattoihin

Järjestämme kesällä kaksi opastettua ja maksutonta  kävelykierrosta. Molemmilla kierroksilla kerrotaan julkisista  veistoksista ja muistolaatoista, niiden tekijöistä sekä lisäksi hieman alueiden historiaa. Kierrokset kestävät noin 1,5 tuntia riippuen kävelyvauhdista ja osallistujien aktiivisuudesta. Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

  • ” Tammerkosken rannalla” ma 3.6.2024 klo 16.30. Tapaaminen Tampellan Työnpuistossa, Tampere-veistoksen edessä.
  • Tammela, Etu-Kaleva ja Sorsapuisto” ma 26.8.2024 klo 16.30. Tapaaminen Aaltosen kenkätehtaan edessä, Emil Aaltosen puistossa.

Näyttelyopastus Sara Hildénin taidemuseossa, ti 18.6. klo 16.00:  ”Jean-Michel Othoniel – Under an endless light”

Näyttely esittelee ranskalaisen Jean-Michel Othonielin uusimpia lasi- ja metalliteoksia sekä maalauksia. Ilmoittautumista ei tarvita. Sisäänpääsy ja opastus on jäsenille maksuton. Museokortin haltijoiden toivotaan merkitsevän käyntinsä näyttämällä museokorttia.

Näyttelyopastus: FAA  ke 26.6.2024 klo 16.00

Pertti Ketosen opastamana FAA-näyttely Finlaysonin alueella. Meille maksuton näyttely esittelyineen starttaa Väinö Linnan aukiolta klo 16.00.

Avoimet ovat toimistollamme ke 26.6.2024 klo 17.30 – 19.00

Tiesitkö, että yhdistyksellämme on yhteinen toimistotila Tampereen taideyhdistyksen kanssa Finlaysonilla? Tilaan kuljetaan samasta rapusta kuin Galleria Himmelblauhun mutta mennään kellarikerrokseen, jossa toimistomme on kellarikäytävän puolivälissä. Tule FAA:n näyttelyopastuksen jälkeen tutustumaan toimistoon ja nappaamaan itsellesi mukaan taidekirja, – lehti tai -kortteja. Niitä jaetaan yhdistyksen varastosta niin kauan kuin tavaraa riittää.

Näyttelyopastus ja taiteiljatapaaminen, Haihara  ti 23.7.2024 klo 16.00

Haiharan näyttelykesässä Kartanon taiteilijat Ilai Lehto, Senni Aleksandra, Timo Höyssä, Liisa Tarleena Öhman, Sanna Saarreharju sekä Paananen&Ulvila. Tämän näyttelyn on lupautunut esittelemään useampi taiteilija.  Maksuton esittely osallistujille, kaffeet omakustanteisesti

Näyttelyopastus: ”Hyper”, Tamperen taidemuseo ke 4.9.2024 klo 16.30

Kansainvälinen Hyper -näyttely vie katsojan suoraan iholle, lähelle ihmisyyttä. Teokset käsittelevät elämän ja kuoleman, todellisuuden ja fantasian, ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä ihmiskehon erilaisia deformaatioita. Ilmoittautumista ei tarvita. Sisäänpääsy ja opastus on jäsenille maksuton. Museokortin haltijoiden toivotaan merkitsevän käyntinsä näyttämällä museokorttia.

Taidekeskus Purnuun ilman omaa autoa

Taidekeskus Purnu Orivedellä on erinomainen taidekohde kesäaikaan. Nykytaiteen kesänäyttely on avoinna 15.6.-11.8. ma-su klo 11-18. Purnuun pääsee myös maanantaisin julkisilla kulkuvälineillä. Palvelubussi NOPA lähtee Oriveden rautatieasemalta maanantaisin 19.6.-31.7 klo 11.40, jolloin junalla Orivedelle saapuvat pääsevät jatkamaan matkaansa kätevästi joukkoliikenteellä Purnuun saakka. Paluukyyti  Oriveden asemalle Purnusta lähtee klo 15.00. Koko matkan voi tehdä Nysse -lipulla.

Tervetuloa Tampereen Taidemuseon Ystävät ry:n Kulttuurimatkalle Tarttoon, Euroopan kulttuuripääkaupunkiin  16.8. – 18.8.2024

Matkaohjelma

Pe 16.8.24
Bussi lähtee Tampereelta kello 7.00  Keskustorilta Vanha kirkon edestä
Laiva lähtee Helsingistä Tallinnaan kello 10.30
Aamupala laivalla kello 10.30
Laiva saapuu Tallinnaan kello 12.30
Majoittuminen Tartto Hotelli Dorpat
Kävelykierros Tarton keskustassa
Omakustanteinen konsertti mahdollisesti illalla.

La 17.8.24
Aamiainen
Kierto-ajelu Tartossa
Museokierros opastettuna: Tarton Yliopiston taidemuseo, Tarton Taidemuseo ja
Viron kansallismuseo
Vapaata aikaa
Illallinen Ruutikellarissa

Su 18.8.2024
Aamiainen
Lähtö kohti Tallinnaa
Laivalla Delight Buffet
Laiva lähtee kello 16.30 Helsinkiin, Helsingissä kello 18.30
Tampereella noin kello 21.00

Hinta: 393 € henkilö /2hh, 483 €/1hh.  Kuljetus, majoitus, mainitut ruokailut, opastukset
(kaupunkikierros, museoiden opastukset) ja liput museoon sisältyvät hintaan.

Matkalle ilmoittaudutaan Paula Aholle 24.5.2024 mennessä: sähköpostilla paula.aho.49@gmail.com tai  puh. 040 820 2968. 

Ilmoitathan syntymäaikasi ja mahdolliset ruoka-allergiat.

Matka maksetaan Pirkanmaan Matkatoimiston/Tilausliikenne Hanki Oy tilille nro FI74 4510 7020 0066 07, Viestiin merkintä Tarton matka 16. – 18.8.2024, maksettava 30.6.2024 mennessä.

Yhteystiedot ajan tasalle

Jos yhteystietosi muuttuvat, niin muista ilmoittaa siitä yhdistykselle, vaikka sähköpostilla. Erityisen tärkeä on oikea sähköpostiosoite, sillä jäsenkirjeet ja tiedotteet toimitetaan pääsääntöisesti sähköisesti. Yhdistyksen sähköposti: info@tampereentaidemuseonystavat.fi

Hallituksen puolesta

Ville Liimatainen, pj                                           Pirjo Paananen, siht

 

 

Jäsenkirje 1/2024 

Hyvä jäsenemme!

Oikein hyvää alkanutta vuotta Sinulle. Yhdistyksen hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajaksi Arto Jalosen ja sihteeriksi Pirjo Paanasen. Täydellinen luettelo hallituksen jäsenistä löytyy kotisivultamme.

Loppuvuonna hallituksen jäsenet tapasivat tamperelaisia kuvataiteen toimijoita. Mukana keskustelussa olivat Tampereen Taiteilijaseura ry, Tampereen Taideyhdistys ry, AhlmanEdu kuvataidelinja, Tammerkosken lukion kuvataide ja design -linja sekä Pyynikin Aikamatkat ja koko kylän piha -hanke. Esiin nousi tarve saada tukea ja näkyvyyttä aloittelevien kuvataiteilijoiden ja alan opiskelijoiden tekemiselle. Jäimmekin miettimään, voisiko ja millä tavoin yhdistyksemme olla tukena.  Hallitus on jo päättänyt tukea yhtä lahjakasta opiskelijaa AhlmanEdun kuvataidelinjalla ja yhtä Tammerkosken lukion kuvataide ja design -linjalla pienellä stipendillä kevään päättöjuhlassa. Lisäksi osallistujien toiveena oli mm.  tapaamisten jatkaminen.

Näyttelyopastus: Tuula Lehtinen with pleasure Tampereen taidemuseossa ti 26.3.2024 klo 16:30

Näyttely esittelee tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen laajaa ja monipuolista taiteellista uraa 1980-luvulta 2020-luvulle. Esillä on maalauksia, grafiikkaa, mosaiikkitöitä, keramiikkaveistoksia ja installaatioita.

Ilmoittautumista ei tarvita. Sisäänpääsy ja opastus on jäsenille maksuton. Museokortin haltijoiden toivotaan merkitsevän käyntinsä näyttämällä museokorttia. Kierroksen jälkeen siirrymme pääkirjasto Metsoon osallistumaan yhdistyksen kevätkokoukseen.

Kevätkokous ti 26.3.2024 klo 18, Pääkirjasto Metso, Kanerva-sali (pohjakerros)

Yhdistyksen sääntömääräisessä kevätkokouksessa esillä on vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen käsitteleminen sekä tili- ja vastuuvapaudesta päättäminen.

Kokousasioiden lisäksi käydään läpi myös tulevaa toimintaa – jäsenten toivotaan esittävän omia toiveitaan ja mielipiteitään suunnitellusta toiminnasta tai ottamalla yhteyttä suoraan johonkin hallituksen jäsenistä.

Näyttelyopastus: Vihreän puun punaiset linnut – teoksia Sara Hildénintaidemuseon kokoelmista, to 4.4.2024 klo 16.

Näyttely esittelee säätiön ulkomaisen kokoelman keskeisiä taiteilijoita ja teoksia 1900- luvun alkuvuosista tähän päivään: maalauksia, veistoksia, piirustuksia,grafiikkaa. Ilmoittautumista ei tarvita. Sisäänpääsy ja opastus on jäsenille maksuton. Museokortin haltijoiden toivotaan merkitsevän käyntinsä näyttämällä museokorttia.

Taidematka Saloon ja Tammisaareen 25.5.2024

Aloitamme Salossa päivän aamukahveilla Kahvila Asemalla (Vanha rautatieasema). Kahvin jälkeen tutustumme opastetusti Salon taidemuseon Mari Rantasen ja Eevi Rutasen näyttelyihin.

Seuraava kohteemme on taidetalo Chappee Tammisaaressa jossa on seuraavat näyttelyt; Suomalaiset taidesäätiöt, Kuunteleva silmä ja Making Art in My Dreams sekä vastapäätä sijaitseva Raaseporin museo, jossa esillä Helene Schjerbeckin elämää ja taidetta esittelevä näyttely.

Matkaan kuuluva kolmen ruokalajin buffetlounas nautitaan meren rannalla ravintola CHFyrenissa n. klo 14.30.

Lähtö matkalle Tampereen Vanhalta kirkolta lauantaina 25.5.2024 klo 8.30, paluu n. 19.30. Matkan hinta jäsenille on 65€ museokortilla, ilman museokorttia 80€, ei-jäsenelle museokortilla 85€ ja ilman museokorttia 90€. Hinta sisältää matkat, lounaan, pääsymaksut, opastuksen ja aamupäiväkahvit.

Sitovat ilmoittautumiset Paula Aholle, sposti paula.aho.49@gmail.com tai puh. 040 820 2968 27.4.2024 mennessä. Kerrothan ilmoittautuessasi mahdollisista ruoka-allergioista.

Matka maksetaan 29.4.2024 mennessä taidemuseon ystävien tilille FI87 6601 0001 0467 70, viesti- kohtaan merkintä: matka 25.5.2024.

Syksyllä kulttuurimatka Tarttoon?

Alustavasti on suunniteltu syyskuulle kulttuurimatkaa Tarttoon. Tartto on tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki ja täynnä monenlaista nähtävää ja koettavaa. Kuvataidetta on Tartossa esillä mm. Tarton taidemuseossa, Taidegalleria Pallaksessa ja lisäksi kaupungissa on lukuisia julkisia veistoksia. Viron suurin museo – Viron kansallismuseo sijaitsee sekin Tartossa ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Ja itsessään vanha yliopistokaupunki historiallisine rakennuksineen ja tunnelmallisine katuineen on elämys.

Kiinnostuitko? Jos halukkaita Tarton matkalle löytyy, ryhdymme sen suunnitteluun.

Paikallisia kohteita kesällä

Kesäksi suunnittelemme tutustumisia paikallisiin kohteisiin. Miten olisitutustuminen kävellen Tampereen julkisiin veistoksiin? Entä omatoimimatkajulkisilla kulkuneuvoilla kesänäyttelyyn Oriveden Purnuun? Lisäksi tuttuuntapaan käymme Haiharan kesänäyttelyissä ja Finlayson Art Areannäyttelyissä.

Ota yhteyttä – anna palautetta, kerro mielipeesi, kysy, vinkkaa!

Yhdistyksen sähköposti: info@tampereentaidemuseonystavat.fi

Yhteystiedot ajan tasalle

Jos yhteystietosi muuttuvat, niin muista ilmoittaa siitä yhdistykselle, vaikka sähköpostilla. Erityisen tärkeä on oikea sähköpostiosoite, sillä jäsenkirjeet ja tiedotteet toimitetaan pääsääntöisesti sähköisesti.

Tervetuloa mukaan!

Ville Liimatainen                                                                    Pirjo Paananen

Puheenjohtaja                                                                       Sihteeri

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jäsenkirje 4/2023

1. Puheenjohtajan tervehdys – Ville Liimatainen

Yhdistyksen toimintavuosi on kääntymässä lopuilleen mutta edessä on vielä joitakin tapahtumia tämän vuoden puolella. Syyskokouksessa päätetään tärkeistä kysymyksistä ja niihin kuuluu myös toimintasuunnitelma. Siihen hallitus on esittämässä uusia avauksia perinteisten toimintamuotojen rinnalle. Toivottavasti kokoukseen osal-listutaan runsain, keskustelevin joukoin. Joulukuussa kokoonnumme vielä perinteisen pikkujoulun merkeissä.

Toimintavuosi on ollut vaihteleva ja uusia haasteitakin on noussut esiin. Minulle on kuitenkin päällimmäisenä jäänyt mieleen tästä vuodesta monet positiiviset asiat – taideretkien mielenkiintoinen sisältö, onnistunut ja yhteisölllinen taidematka Tallinnaan ja monet Tampereella toteutetut tutustumiskäynnit. Yhteinen taide-elämys, yhdessä reissaaminen, mielenkiintoiset keskustelut ja yhteisöllisyys ovat lisä, jonka yhdistystoiminta voi ku-vataiteen ystävälle antaa.

2. Syyskokous ti 21.11.2023 klo 18 alkaen galleria Saskiassa, Pirkankatu 6 

Tampereen taidemuseon ystävät ry:n

SYYSKOKOUS

pidetään galleria Saskiassa, osoite Pirkankatu 6, Tampere, ti 21.11.2023 alkaen klo 18. Ennen kokousta voi tutustua omatoimisesti Tomas Byströmin näyttelyyn. Kello 18.00 Saskioiden puheenjohtaja Elina Tawast kertoo lyhyesti Saskian toiminnasta ja kokous alkaa välittömästi sen jälkeen.

Syyskokouksessa käsitellään toimintasuunnitelma ja talousarvio v. 2024.  Päätetään jäsenmaksun suuruus v. 2024. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle (erovuorossa ovat Arto Jalonen, Pirjo Paananen, Kari Salonen ja Anna-Liisa Sundquist) ja varsinainen sekä yksi varatoiminnantarkastaja (nykyiset Heikki Kuntonen ja Rea Tiira). 

TERVETULOA!     HALLITUS 

3. Yhdistyksen pikkujoulu Laternassa, Puutarhakatu 11, ti 12.12.2023 klo 18 

Yhdistyksen pikkujoulu pidetään ravintola Laternassa, Puutarhakatu 11, tiistaina 12.12.2023 alkaen klo 18.

Tarjolla on jouluglögi ja monipuolinen buffet-menu pikkujouluun osallistujille. Jokainen tilaa ja maksaa ruokajuomansa itse. Ohjelmassa on joululauluja laulattajan johdolla, nukketeatteri Hupilaisen esitys Matkatavara kateissa ja pienten joulupakettien arvonta. Osanottajat voivat tuoda joulupaketteja arvontaa varten.

Pikkujoulun hinta on 42 euroa/henkilö ja se maksetaan 30.11. mennessä yhdistyksen tilille FI87 6601 0001 0467 70, viestikenttään osallistujan/osallistujien nimi ja ’pikkujoulu’. Sitova ilmoittautuminen Anna-Liisa Sundquistille 30.11. mennessä sähköpostilla annaliisasundquist@gmail.com tai tekstiviestillä 040 823 44 81. Tervetuloa pikkujouluun, voit ottaa kaverisikin mukaan! Olethan tarkkana määräpäivien kanssa. Ravintola tarvitsee osanottajamäärän 12 päivää ennen tapahtumaa. Ravintola laskuttaa joka tapauksessa ilmoitetun pääluvun mukaan, joten ilmoittautuminen on sitova.

4. Jäsenmaksu vuodelle 2024 

Jäsenmaksu 20 € / jäsen

Tili: Tampereen taidemuseon ystävät

Tilinumero: FI87 6601 0001 0467 70

Viesti: Jäsenen / jäsenten nimi

Eräpäivä: 15.12.2023

Uusi vuoden 2024 jäsenkortti lähetetään jäsenmaksun maksaneille ennen uutta vuotta.

 

5. Lee Bul, Sara Hildénin taidemuseo, ke 10.1.2024 klo 16

Tutustumme opastettuna Lee Bul’in näyttelyyn. Soulissa asuva ja työskentelevä Lee Bul (s. 1964) on Etelä-Korean kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita, jonka teoksia esitellään Suomessa ensimmäistä kertaa laajasti. Näyttely esittelee Lee Bul’in teoksia viimeisen 20 vuoden ajalta: esillä veistoksia, installaatioita ja maalauksia.

Kokoonnumme klo 16:een mennessä museon vastaanottoaulaan, josta lähdemme opastetulle, noin tunnin mittaiselle kierrokselle. Ilmoittautumista ei tarvita ja sisäänpääsy ja opastus on jäsenille maksuton.

6. Frida – Tampereen Työväen Teatteri 14.3.2024 klo 19 

Frida on värikylläinen näytelmä rakastetun meksikolaisen taidemaalarin Frida Kahlon elämästä. Nimiroolissa nähdään Elsa Saisio.

Laululla ja kauneudella kirjailtu näyttämöteos tutustuttaa meidät palavasieluiseen ja luomisvoimaiseen Fridaan, joka nuorella iällä joutui hengenvaaralliseen onnettomuuteen, mutta joka itse piti suurempana onnettomuutena rakkausavioliittoaan toisen taiteilijan, Diego Riveran kanssa.

Olemme varanneet Frida -teatteriesitykseen lippuja Tampereen Työväen Teatteriin, suurelle näyttämölle 14.3.2024 klo 19.

Liput varataan Paula Aholta, s-posti: paula.aho.49@gmail.com, lipun hinta 50€ maksetaan 10.2.2024 mennessä taidemuseon ystävien tilille FI87 6601 0001 0467 70, viesti-kohtaan teksti: osanottajan nimi/nimet ja ’teatteri’. Paula Aho huolehtii lippujen jakamisesta ostaneille. Tervetuloa nauttimaan yhdessä teatteriesityksestä!

Ville Liimatainen                                                                                Anna-Liisa Sundquist

Puheenjohtaja                                                                                    Sihteeri

Jäsenkirje 3/2023

Puheenjohtajan tervehdys – Ville Liimatainen

Hyvät jäsenemme!

Yhdistyksemme on perustettu 1978 ensisijaisena tehtävänään tukea Tampereen Taidemuseon toimintaa taidelahjoituksin. Tuolloin Taidemuseota ylläpiti Tampereen Taideyhdistys ry ja museon kokoelma oli vielä varsin vaatimaton. Ajat ovat muuttuneet; 1985 museon toiminta siirtyi Tampereen kaupungin hallinnoimaksi ja rahoittamaksi ja kokoelma on sen jälkeen kasvanut merkittävästi ollen nyt Suomen toiseksi suurin. Kokoelman kuuluu yli 15 000 teosta ja useita alakokoelmia.

Taidemuseon taholta ilmoitettiinkin yhdistykselle, että ainakaan toistaiseksi ei ole tarvetta yhdistyksen tekemille taidelahjoituksille. Toiveena on sen sijaan, että yhdistyksemme voisi osallistua taloudellisesti Vuoden Nuori Taiteilija -prosessin tukemiseen. Uutta tilannetta on pähkäilty yhdistyksemme hallituksessa.

Näyttää siltä, että yhdistyksemme rooli on muuttumassa. Perustehtävämme ei ainakaan tällä hetkellä näytä tarpeelliselta. Miten suuntaamme toimintamme tässä tilanteessa? Laajennammeko yhdistyksen tehtävää kattamaan Tampereen taidekenttää laajemminkin, esimerkiksi taidekoulutusta/ -kasvatusta, taiteentekijöitä tai muita taidetoimijoita tukemalla? Mitä tulee Vuoden Nuori Taiteilija -prosessiin, hallitus päätti, että vuonna 2024 tuemme sitä osallistumalla julkaistavan näyttelykirjan kustannuksiin. Yhdistyksellä ei kuitenkaan ole voimavaroja luvata jokavuotista sitoutumista Vuoden Nuori Taiteilija -prosessin kustannuksiin.

Syyskokouksessa on tarkoitus vahvistaa toimintasuunnitelma ensi vuodelle ja samassa yhteydessä olisi hyvä keskustella yhdistyksen toiminnan suuntaamisesta myös pitemmälle tulevaisuuteen uudessa tilanteessa. Jäsenten mielipide on yhdistyksen mielipide – toivottavasti pääset mukaan keskustelemaan. Toivotan hyvää, alkavaa syksyä kaikille jäsenillemme! Olette lämpimästi tervetulleita yhdistyksen syksyn toimintoihin!

Ville Liimatainen

PS.  Tampereen Taidemuseo on suljettu remontin vuoksi 16.10.2023 alkaen. Seuraava, Tuula Lehtisen töiden näyttely, avautuu 24.2.2024. Yhdistyksen syyskokous pidetään tavallisesta poikkeavasti Galleria Saskiassa.

 

Taidemuseon näyttelyiden esittely 20.9. klo 16

Taidemuseon näyttelyt ’Eetu Huhtala – Vuoden nuori taiteilija 2023’ ja ’Backlight’23 – Julmaa valoa’ esitellään taidemuseon ystäville 20.9. klo 16. Tervetuloa!

 

Taidematka Turkuun ja Loimaalle 21.10.

Yhdistys tekee 21.10.2023 taidematkan Loimaalle Alpo Jaakolan patsaspuistoon ja Turkuun, jossa tutustutaan taidemuseoon ja Turun tuomiokirkkoon.

Matkan ensimmäinen kohde on Alpo Jaakolan patsaspuisto Loimaalla Karhulan kylässä entisen Loimaan kunnan alueella. Patsaspuisto on ulkoilmamuseo, joka esittelee pääosin loimaalaisen taiteilija Alpo Jaakolan taidetta. Viiden hehtaarin puistoalue kätkee sisäänsä mystisiä veistoksia betonista, kivenmurikoista, puusta ja romuista. Tutustumme oppaan johdolla puistoon.

Lounaan nautimme klo 12.15 ravintola Logomo Kitchen’issä, Turussa.

Lounaan jälkeen suuntaamme Turun Taidemuseoon opastetulle kierrokselle. Siellä esillä on näyttely, Onnekkaita sattumia, Lars Göran Johnssonin kokoelma. Jo lapsuudessaan taiteeseen rakastunut lääketieteen ja kirurgian tohtori Lars Göran Johnsson (s. 1930) on kerännyt taidetta vuosikymmenten ajan. Hän on hankkinut satoja teoksia, joista on syntynyt yksi Suomen merkittävimmistä yksityisistä kokoelmista. Vuonna 2016 Johnsson lahjoitti noin 500 teoksen kokoelmansa Turun taidemuseolle.

Opastuksen jälkeen voimme omatoimisesti tutustua muihin näyttelyihin, kuten Handle with Carejoka tarkastelee Turun taidemuseon kokoelmaan kuuluvaa nykytaidetta hoivan ja huolenpidon näkökulmasta. Esillä on myös Janis Rafan näyttely Lacerate (2020). Lacerate on kuin eloon herännyt, ylellisen talon rappeutuviin huoneisiin lavastettu vanitas-maalaus, joka kuvaa dramaattisten tapahtumien jälkeistä odottavaa hetkeä.

Matkamme jatkuu Turun Tuomiokirkkoon, joka on Aura-joen rannalla sijaitseva, monessa vaiheessa rakennettu kivikirkko. Kirkko on suurimmaksi osaksi keskiajalta. Turun tuomiokirkkoa kutsutaan Suomen kansallispyhäköksi, vaikka nimitys ei olekaan virallinen. Turun tuomiokirkko kuuluu maan merkittävimpiin historiallisiin rakennuksiin ja on Suomen ainoa keskiaikainen basilika. Kirkkoon tutustumme myös opastetusti.

Lähtö matkalle on Tampereen Vanhalta kirkolta lauantaina 21.10.2023 klo 8.30, paluu n. klo 19.30.

Matkan hinta jäsenille on 70 € museokortilla ja ilman 80 €. Hinta sisältää matkan, opastukset, sisäänpääsyt ja ruokailun. Hinta ei-jäsenille museokortilla on 85 € ja ilman museokorttia 90 €.

Ilmoittautumiset 2.10.2023 mennessä. Paula Aholle, sähköposti paula.aho49@gmail.com tai Paula Aho puh 040 820 2968 joko tekstiviestillä tai soittamalla.

Matka maksetaan 2.10. mennessä Tampereen Taidemuseon Ystävien tilille

FI87 6601 0001 0467 70,

viestiin merkintä: Loimaa – Turku 21.10. ja osallistujan /osallistujien nimi/ nimet.

Tervetuloa matkalle!

 

Juhani Tuomi – Mältinranta 4.11. klo 14

La 4.11. klo 14.00 Juhani Tuomi esittelee meille näyttelynsä taidekeskus Mältinrannassa, osoite Kuninkaankatu 2, Tampere. Tervetuloa tapaamaan taiteilijaa ja nauttimaan näyttelystä!

 

Syyskokous 21.11.2023 klo 18 alkaen galleria Saskiassa, Pirkankatu 6

Tampereen taidemuseon ystävät ry:n sääntömääräinen 

SYYSKOKOUS

pidetään galleria Saskiassa, osoite Pirkankatu 6, Tampere, ti 21.11.2022 alkaen klo 18. Tutustumme Tomas Byströmin näyttelyyn, jonka jälkeen Saskioiden puheenjohtaja Elina Tawast kertoo lyhyesti Saskian toiminnasta. Yhdistyksen syyskous pidetään heti esittelyn jälkeen.

Syyskokouksessa käsitellään toimintasuunnitelma ja talousarvio v. 2024.  Päätetään jäsenmaksun suuruus v. 2024. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle (erovuorossa ovat Arto Jalonen, Pirjo Paananen, Kari Salonen ja Anna-Liisa Sundquist) ja varsinainen sekä yksi varatoiminnantarkastaja (nykyiset Heikki Kuntonen ja Rea Tiira). 

TERVETULOA!     HALLITUS 

 

Yhdistyksen pikkujoulu 12.12.2023 klo 18

Taidemuseon ystävien pikkujoulu järjestetään 12.12.2023 alkaen klo 18. Merkitkäähän varaus kalenteriinne pikkujoulua varten jo nyt! Joulujuhlan pitopaikka on vielä avoin ja siihen palataan seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ville Liimatainen, puheenjohtaja

Anna-Liisa Sundquist, sihteeri

Jäsenkirje 2/2023

 1. Puheenjohtajan tervehdys – Ville Liimatainen
 Hyvää kevättä jäsenemme! Lähestyvä kesä tarkoittaa myös yhdistyksemme järjestämien taidetapahtumien ja -matkojen aktivoitumista kuten tästä jäsenkirjeestä tulette huomaamaan. Huhtikuun puolivälissä matkailimme Tallinnassa tutustuen kaupungin taidetarjontaan. Loppuvuoden pysymme kotimaassa ja suosimme lähikohteita, joissa niissäkin on paljon mielenkiintoista koettavaa. Hallitus on uudistanut yhdistyksen kotisivua ja sen kehittäminen jatkuu. Tapahtumagalleria -sivulle kootaan valokuvia ja muistoja yhdistyksen tapahtumista. Hallitus on tavannut Tampereen Taideyhdistyksen johtoa sekä Sara Hildénin taidemuseon johtoa. Tapaamisissa sovittiin yhteistyön tiivistämisestä ja keskinäisen tiedottamisen parantamisesta. Tarkoitus on, että voisimme jatkossa kertoa kotisivulla jäsenillemme myös niistä mielenkiintoisista kuvataiteen tapahtumista Tampereella ja lähialueilla, jotka eivät ole yhdistyksemme järjestämiä.Hallitus on uudistanut yhdistyksen kotisivua ja sen kehittäminen jatkuu. Tapahtumagalleria -sivulle kootaan valokuvia ja muistoja yhdistyksen tapahtumista. Hallitus on tavannut Tampereen Taideyhdistyksen johtoa sekä Sara Hildénin taidemuseon johtoa. Tapaamisissa sovittiin yhteistyön tiivistämisestä ja keskinäisen tiedottamisen parantamisesta. Tarkoitus on, että voisimme jatkossa kertoa kotisivulla jäsenillemme myös niistä mielenkiintoisista kuvataiteen tapahtumista Tampereella ja lähialueilla, jotka eivät ole yhdistyksemme järjestämiä. Kevätkokouksessa vahvistettiin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2022 – toimintakertomus on luettavissa kotisivulla. Kokouksessa myös kyseltiin jäsenten ideoita taideretkien ja muun toiminnan osalta – ehdotukset ovat edelleen tervetulleita. Niitä voi vinkata hallituksen jäsenille tai ottaa esille yhdistyksen syys- ja kevätkokouksissa. 2. Marianne Laitin näyttely Galleria Saskiassa ti 25.4. klo 17 Vierailemme Galleria Saskiassa, Pirkankatu 6, Tampere, jossa on esillä Marianne Laitin näyttely. Taiteilija itse on kertomassa meille teoksistaan ja työskentelystään. Tapahtuma on maksuton eikä ilmoittautumista tarvita. Lämpimästi tervetuloa! 

3. Museoiden yö 20.5. – Taidemuseon Ystävien kirpputori

Järjestämme perinteisen kirpputorin Museoiden yönä 20.5. Taidemuseon piha-alueella klo 18-20 (säävaraus). Pyydämme lahjoituksia jäseniltämme kirpputorimyyntiä varten. Lahjoitettavat tavarat voit tuoda Fashion ompelimoon 15.5. – 17.5. liikkeen aukioloaikoina (ma-ke klo 10-19). Fashion ompelimo on osoitteessa Hämeenpuisto 33A katutason liiketilassa. Ompelimo löytyy Hämeenkadun ja Hallituskadun väliseltä osuudelta Hämeenpuistoa.Toivomme kirpputorille laadukasta tavaraa kuten lasia, keramiikkaa, koruja, vöitä, huiveja, laukkuja, taidekirjoja ja taide-esineitä, jotka ovat käyneet itsellesi tarpeettomiksi. Emme voi ottaa vastaan vaatteita myyntiä varten. Myymme kirpputorin yhteydessä myös kahvia/teetä/mehua ja kahvileipää. Tule käymään ja tuo ystäväsikin ostoksille kirpputorillemme! Samalla toki voi käydä tutustumassa Taidemuseon hienoihin näyttelyihin. 4. Finlayson Art Area 2023 – näyttelyiden esittely ke 28.6. Vierailemme ke 28.6. Finlayson Art Area 2023 näyttelyissä klo 17.00. Lähtö Väinö Linnan aukiolta. Tapahtumajohtaja Pertti Ketonen on lupautunut jälleen oppaaksemme. Tapahtuma on maksuton eikä ilmoittautumista tarvita. Tervetuloa joukolla mukaan! 5. Purkutalo Pinniin tutustuminen, Pinninkatu 47, to 15.6. klo 19-20 Tutustumme purkutalo Pinnin näyttelyyn opastettuna. Osallistujat maksavat sisäänpääsymaksun Pinni 47:n hinnaston mukaan. Tapaamme jo klo 18 näyttelyn pihapiirissä. Tutustutaan omatoimisesti teoksiin ennen opastusta, koska näyttelytila suljetaan heti kierroksemme jälkeen. Voimme myös kahvitella talon kahvilassa.Hallitus lähettää muistutusviestin jäsenillemme sähköpostilla vielä ennen tapahtumaa. Jos tietoomme on tullut lisää yksityiskohtia näyttelyyn tutustumisesta, kerromme niistä viestissämme. 6. Haiharan näyttelykesä, Haiharankatu 30, to 13.7. Taiteilija Anna Alapuro esittelee meille taidekeskuksen Kartanossa esillä olevia teoksiaan klo 17.00. Kahvitellaan omakustanteisesti Haiharan Kahvikamarissa. Perille pääsee bussilla nro 10, lähtöpysäkki esimerkiksi Keskustorilla, jää pois päätepysäkillä, josta on lyhyt kävelymatka taidekeskukselle. Tapahtuma on maksuton eikä ilmoittautumista tarvita. Lämpimästi tervetuloa! 7. Helsinki – Espoo taidematka la 19.8. Teemme Tampereen Taidemuseon ystävien taidematkan 19.8. bussilla Helsinkiin Albert Edefeltin näyttelyyn Ateneumiin ja Espooseen EMMA-taidemuseoon. Matkalle lähtö Keskustorilta, Vanha kirkko, klo 8.00. Takaisin Tampereella n. klo 19.30. Ateneumissa esillä oleva Albert Edelfeltin(1854-1905) näyttely tarkastelee Edelfeltin koko uraa ja erityisesti hänen merkitystään kansainvälisenä vaikuttajana. Suositulla puolen tunnin näyttelyintrolla saamme johdatuksen Albert Edelfeltin taiteeseen asiantuntevan oppaan johdolla ja runsaan kuvaesityksen avulla. Näyttelyintron jälkeen tutustumme näyttelyyn omaan tahtiin. Jos Edelfelt kiinnostaa, voit etukäteen katsoa Yle Areenasta dokumentin Edelfeltin taiteesta ja näyttelystä Pariisissa (https://areena.yle.fi/1-62107103). Toinen tutustumiskohde on Espoon EMMA-modernin taiteen museo, jossa opastettuna tutustuminen Kyösti Kakkosen lasi- ja keramiikkaesine-kokoelmiin.Opastuksen jälkeen voimme tutustua muihin EMMAn näyttelyihin kuten Yrjö Kukkapuron ’Taikahuone’. Yrjö Kukkapuron tuotannon rinnalla Taikahuoneessa nähdään teoksia muotoilijan aikalaisilta ja nykytaiteilijoilta. Katso lisää https://emmamuseum.fi/emman-nayttelyt/nyt/. Matkan hinta jäseniltä 98€, museokortilla 75€ ja ei jäseniltä 100€, ja museokortilla 80€.EMMAan pääsevät yli 70 vuotiaat ilmaiseksi – huomaa tämä maksaessasi. EMMAn pääsymaksu on muutoin 10€ tai museokortti. Hintaan sisältyvät matkat, lounas, opastukset museoissa ja kahvit. Sitovat ilmoittautumiset 30.7.2023 mennessä Paula Aholle, sp paula.aho49@gmail.com(huom! Paulan uusi sähköpostiosoite) tai puhelin 040 820 2968. Ilmoita myös ruokarajoitteet. Matka maksetaan 30.7.2023 mennessä Tampereen Taidemuseon Ystävien tilille FI87 6601 0001 0467 70, viestiin merkintä; Hki-Espoo 19.8; ja osallistujan /osallistujien nimi/ nimet. Tervetuloa matkalle!  

Jäsenkirje 1/2023

Puheenjohtajan tervehdys – Ville Liimatainen

Tämä on ensimmäinen jäsenkirjetervehdykseni vasta aloittaneena puheenjohtajana teille, hyvät jäsenemme. Vaikka helmikuu on jo menossa, toivotan kuitenkin vielä kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta.  Tässä jäsenkirjeessä saat tietoa monesta mielenkiintoisesta yhdistyksen järjestämästä tapahtumasta, toivottavasti tapaamme niissä.

Hallitus kokoontui tammikuussa järjestäytymiskokoukseen ja päätti hallituksen jäsenten vastuualueista. Ne pysyivät pääosin entisellään pienin poikkeuksin: Pirjo Paananen toimii nyt yhdistyksen varapuheenjohtajana ja jäsenrekisteristä huolehtii Raija Mäkelä.

Tapasin kunniapuheenjohtaja Tuomo Nisulan ja sihteeri Anna-Liisa Sundquistin kanssa Tampereen Taide-museon uuden johtajan Selma Greenin. Hänelle ystävätoiminta olikin tuttua työuran aiemmista vaiheista. Keskustelussa kävi selväksi, että yhteistyö Taidemuseon kanssa tulee jatkumaan, ehkä uusinkin avauksin ja toimintamuodoin. Pieniä muutoksia totuttuun kuitenkin on jo päätetty tehdä. Se tarkoittaa mm., että yhdistyk-semme jäsenet eivät enää saa kutsua Taidemuseon näyttelyiden avajaisiin. Selma Green lupasi myös tulla tapaamaan yhdistyksemme jäseniä myöhemmin, kunhan sopiva hetki koittaa.

Galleria Himmelblaun näyttely 15.2.2023 klo 17

Tervetuloa Galleria Himmelblauhun keskiviikkona 15.2. klo 17 taidemaalari J-P Köykän näyttelyyn ’Pressure Escape’. Taiteilija paikalla esittelemässä meille ystäville näyttelynsä!

Osoite: Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 9, kerros 3B.

Taidematka Hämeenlinnaan ja Lahteen 11.3.2023

Klo 9.15 lähtö bussilla, Keskustori, Vanha kirkko Tampere.

Klo 10.15 aamukahvi, kahvila Dois Amores.

Klo 11.00 tutustuminen Hämeenlinnan Taidemuseossa opastettuna VEXI SALMI JA YSTÄVÄT -muistonäyttelyyn. Opastuksen jälkeen voi tutustua omatoimisesti toiseen näyttelyyn, KÄÄNNEKOHTA – suomalaisia 1950–60-kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta.

Klo 13.15 Lounas Lahdessa, Malskin Bistrossa, sis. alkusaalatin noutopöydästä ja pääruoan ravintola tarjoilee pöytään (kaksi vaihtoehtoa).

Klo 14.45 tutustuminen Lahden visuaalisten taiteiden museoon Malvaan, jossa opastettuna Marjatta Tapiola; TOISIN SANOIN. Tapiolan näyttelyssä nähdään niin taiteilijan nuoruuden klassikkoteoksia kuin täysin uusiakin tulkintoja.

Seuraaviin näyttelyihin tutustumme omatoimisesti:

Erik Bruun: Graafikkomestari Erik Bruunin tunnetuimpiin teoksiin lukeutuvat hymyilevä Saimaan norppa ja houkuttelevat limonadimainokset.

Juuret – aarteita kokoelmista. Näyttely esittelee aarteita niin taiteen, julisteiden kuin muotoilunkin osa-alueilta.

Nanna Susi: Taiteilijatar ja Raivoisa Rakkaus.  Aikamme merkittävimpiin kotimaisiin maalareihin kuuluvan Nanna Suden näyttelyssä nähdään väkeviä maalauksia.

Sergei Pavlov: PIENI ELÄMÄ. Näyttely rakentaa seitinohuita mutta merkitykselliseksi kasvavia yhteyksiä muotokuvien, asetelmien ja arkipäiväisten havaintojen välille muodostaen runollisen kokonaisuuden, joka heijastelee taiteilijan suhdetta maailmaan.

Retken hinta 80€, museokortilla 58 €, ei jäsen 85 € ja museokortilla 63 €, sisältää matkat, sisäänpääsyt näyttelyihin, lounaan ja kahvit.

Matka maksetaan 18.2.2023 mennessä Tampereen taidemuseon ystävien tilille FI87 6601 0001 0467 70, viesti-kohtaan merkintä ’Hämeenlinna-Lahti 11.3.’ ja osallistujan/osallistujien nimi/nimet.

Sitovat ilmoittautumiset 18.2.2023 mennessä Paula Aholle, paula.aho@kantokolmio.net tai puh. 040 820 2968.Ilmoita myös ruokarajoitteet. Tervetuloa!

Kevätkokous 21.3.2023 klo 17, näyttelyiden esittely klo 16

Yhdistyksen sääntömääräinen

kevätkokous järjestetään Tampereen taidemuseolla 21.3.2023 alkaen klo 17. Esillä tilinpäätöksen ja vuoden 2022 toimintakertomuksen hyväksyminen sekä tili- ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle.

Taidemuseon näyttelyiden ’Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu’ ja ’DEL LAGRACE VOLCANO: BODIES OF RESISTANCE’ esittely yhdistyksen jäsenille alkaen klo 16.  TERVETULOA!

Taidematka Tallinnaan 15 – 16.4.2023

La 15.4.2023

Lähtö bussilla

  • Kangasala kello 6.00;
  • Tampere kello 6.30;

Laiva lähtee Helsingistä kohti Tallinnaa kello 10.30.

Matkaliput jaetaan bussissa.

Laivalla buffet aamiainen kello 10.30;

Saapuminen Tallinnaan 12.30.

Vierailu Museo Kumussa kello 13.15, jossa suomenkielinen opastettu kierros.

Majoittuminen Viru Hotelliin 2hh. kello 15.00; Lisämaksu 1 hh 50 €.

Illallinen ravintola Peppersack kello 18.00 (Huom! Omakustanteinen).

Su 16.4.2023

Aamupala;

Huoneiden luovutus kello 10.00;

Suomenkielinen opastettu kiertoajelu kello 10.00 – 11.30 Tallinnassa, lähtö hotellilta.

Vierailu Fotografiska museossa kello 11.30 -13.00, jossa suomenkielinen opastettu kierros.

Vierailu Kadriorgan taidemuseossa klo 13.30 – 15.00, jossa suomenkielinen opastettu kierros.

Laiva lähtee kohti Helsinkiä kello 16.30.

Laivalla buffet päivällinen alkaa kello 16.00.

Laiva Helsingissä 18.30.

Bussi Tampereella noin kello 21.00.

Hinta: 275 € /henk. sisältäen kaiken edellisen (Huom! Lisäksi omakustanteinen illallinen ravintola Peppersackissa ja yhden hengen huoneesta lisämaksu 50 €).

Kuljettaja Anssi Hanki, matkanjohtaja Kirsi-Leena JaatinenMatka maksetaan tilille Pirkanmaan Matkatoimisto, tilinumero FI74 45107 02000 6607, eräpäivä 11.3.2023. Ilmoittautumiset Paula Aholle 11.3.2023 mennessä. Ilmoita nimi, syntymäaika ja huonejako sekä mahdollinen osallistuminen omakustanteiseen illalliseen lauantainaPaula Aho, p. 040 820 2968 tai sp- paula.aho@kantokolmio.net.

Osta taidekortti Ukrainan lasten hyväksi!

Taidemuseon ystävät yhdessä taidemuseon ja Eräsalon kirjapainon kanssa on painattanut taidekortin Reino Viirilän teoksesta UKRAINALAINEN VIINIKANNU vuodelta 1968. Kortin hinta on 2 €/kpl ja 10 €/6 kpl. Myymme korttia kevätkokouksen ja taidemuseon näyttelyn esittelyn yhteydessä sekä muissa yhdistyksen tapahtumissa. Varaathan käteistä mukaan korttien ostamista varten. Kortteja voi tilata hallituksen jäsenten kautta muutoinkin. Kortin tuotto lähetetään Unicefin kautta Ukrainan lasten hyväksi. Tähän asti saatu tuotto, yli 300 €, on siirretty UNICEFin tilille. Kiitos tuesta! Tule vielä mukaan auttamaan Ukrainan lapsia!

Ville Liimatainen, puheenjohtaja

Anna-Liisa Sundquist, sihteeri


Jäsenkirje 4/2022


Jäsenkirje 3/2022


Jäsenkirje 2/2022


Jäsenkirje 1/2022


Jäsenkirje 3/2021


Jäsenkirje 2/2021


Jäsenkirje 1/2021


Jäsenkirje 3/2020


Jäsenkirje 2/2020


Jäsenkirje 1/2020


Jäsenkirje 4/2019

Lisää otsikkotekstisi tähän