JÄSENKIRJE 2/2022

Puheenjohtajan tervehdys – Tuomo Nisula

Hyvät Taidemuseon ystävät!

” Terve päivä Pohjolahan, terve Suomehen suvinen aika! Terve lepikot lehtimään, kullan käköset  helkkymään, terve lämpimät lounatuulet, lemmen tuulet tuoksumaan, veet sinertämähän, maat vihertämähän, taivahan auteret tanhuamaan! Paistaos armahin aurinko! ”

Näillä Eino Leinon Kevätlaulun sanoin toivotan Teille kaikille parhainta ja nautinnollisinta    taidekesää! Olet tervetullut mukaan ystävien tapahtumiin ja retkille! Tapaamme!

Museonjohtajan tervehdys – Taina Myllyharju

Poikkeustilat jatkuvat, tällä kertaa työtaistelun merkeissä. Tampereen taidemuseo on välillä 3.-9.5. ollut avoinna rajoitetusti ja Muumimuseo on olut työvoimapulan vuoksi kokonaan kiinni.

Tampereen taidemuseossa avautuu yleisölle joko lauantaina 11.6. tai 18.6. Vuoden nuori taiteilija 2022 Emma Jääskeläisen näyttely ja yhtä aikaa kaikkien aikojen ensimmäisen eli Kristian Krokforsin tuotannosta koostettu näyttely taidemuseon kellarikerroksessa. Emmalta on esillä veistoksia ja videokuvaa, Kristianilta maa-lauksia ja grafiikkaa. Emman teoksia on lisäksi esillä Finlaysonin alueella, teosten painavuuden vuoksi olem-me tehneet tänä vuonna yhteistyötä Finlayson Art Arean kanssa ja yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

Näyttelyiden pressitilaisuus pidetään joko perjantaina 10.6. tai 17.5. klo 10.00 ja varsinaiset avajaiset samana iltana klo 18-20. Näihin tilaisuuksiin lähetetään kutsut erikseen.

Avajaistilaisuuden siirtyminen johtuu erilaisista meistä riippumattomista viivästyksistä, joiden vuoksi avajais-päivämäärää jouduttaneen siirtämään viikolla eteenpäin. Pahoittelen, että en vielä pysty asiaa varmistamaan, mutta SEURATKAA TIEDOTUSTA ja Tampereen taidemuseon kotisivuja.

Lisäksi kannattaa muistaa tutustua Pirkanmaan alueen muihin kesänäyttelyihin. Ensimmäinen, Laukon kartanon kesä avautuu jo sunnuntaina 5.6. ja Tampereen taidemuseo on järjestämässä kutsun saaneille bussikyydin avajaistilaisuuteen. Kiinnostuneet olkaa yhteydessä palvelupäällikkö Juha Kotipel-toon juha.kotipelto@tampere.fi joka ottaa varauksia vastaan (ilmoittautumisjärjestyksessä).

Museoiden yö 21.5. ja ystävien kirpputori

Perinteinen museoiden yö järjestetään 21.5. lauantaina. Taidemuseolla on monenlaista ohjelmaa ja mm. järjestetään taiteilija- ja kuraattorikierroksia alkaen klo 18.30. Tarkemman ohjelman löydät taidemuseon kotisivulta https://www.tampereentaidemuseo.fi/ tai facebookista https://www.facebook.com/tampereentaidemuseo/.

Taidemuseon ystävät järjestää museoiden yön yhteydessä kirpputorin museon piha-alueella (säävaraus!). Jäsenistöä pyydetään tuomaan kirpputoritavaraa museolle perjantaina 20.5. klo 15 – 17. Toiveena on hyvälaatuinen tavara, mielellään ’kivaa designia’, kuten taidetta, lasia, taidekirjoja, koruja, korkealaatuisia tekstiilejä (esim. huiveja) jne. Kirpputori avataan 21.5. klo 17. Tervetuloa lahjoittamaan kirpputorille ja asiakkaaksi!

Taidekortti Ukrainan lasten hyväksi

Taidemuseon ystävät painattaa taidekortin Reino Viirilän teoksesta UKRAINALAINEN VIINIKANNU vuodelta 1968. Kortin hinta on 2 € ja korttia saa yhdistykseltämme ja taidemuseolta. Kortin tuotto lähetetään Unicefin kautta Ukrainan lasten hyväksi. Tule mukaan auttamaan Ukrainan lapsia!

Retket
11.6.2022 klo 14 lauantaina, retki Pispalaan Lauri Viita-museoon, osoite Portaanpää 8

Tutustumme Lauri Viita-museoon 11.6. klo 14 alkaen. Lauri Viita -museo on Tampereen Ylä-Pispalassa sijaitseva kirjailija Lauri Viidalle omistettu museo. Museon näyttelytilassa pääsee tutustumaan Lauri Viidan henkilöhistoriaan. Esillä on myös Heikki Varjan taideteoksia. Viitojen ja myös yleisesti Pispalan asumiseen 1930-luvulla pääsee tutustumaan museolla. Rakennus on suojeltu ja sitä ylläpitää Pispalan Moreeni ry, sitä vastoin museontoiminnasta vastaa Lauri Viita-seura.

Museon lähellä ei ole sallittuja pysäköintipaikkoja. Parhaiten Viita-museoon pääsee julkisilla (bussit 8, 14, 15, 28, 29, jää pois Ahjolan pysäkillä, josta 200 m kohteeseen). Omalla autolla tulijalle Ahjolan pysäköintipaikalta taikka Haulitornin juurelta voi löytyä tilaa. Kokoontuminen 11.6. lauantaina klo 14 museon pihaan. Näyttelytilaan mahtuu max 10 henkeä ahtautuen ja sama museon puolella. Museoon tutustuminen voidaan tarvittaessa järjestää useammassa erässä. Sisäänpääsy 2 €/henkilö, käteinen. Museokortti ei käy. Ilmoittautumiset museonjohtaja Arto Jalonen, arto.jalonen@tuni.fi (040-5820444).

13.7. 2022 klo 16 Riikka Lenkkerin näyttely, Haiharan taidekeskus, Haiharankatu 30

Viime kesän Mäntän retkellä kävimme tutustumassa Riikka Lenkkerin taiteilijaresidenssiin. Tervetuloa tänä kesänä Haiharan taidekeskukseen! Taidemaalari Riikka Lenkkeri esittelee meille maalauksiaan Haiharan kartanossa ke 13.7. klo 16.00. Tilaisuus on jäsenille maksuton, osoite: Haiharankatu 30, bussi nro 10 (päätepysäkki). Ei ilmoittautumista. Tervetuloa!

4.8.2022 klo 10, Keskustori, Vanha Kirkko, Sastamalan retki

Klo 10                Lähtö bussilla, Keskustori, Vanha Kirkko, Tampere

Klo 11                Opastettu kierros Riitta Nelimarkan näyttelyyn ”Hassuna”, Art Pappila, Pappilan kivinavetta, Jaatsinkatu 2

Klo 12                Lounas pöytiin tarjoiltuna Tyrvään pappila, Asemakatu 4

Klo 13.30          Tutustuminen taiteilija Hanna Variksen näyttelyyn Funkkistalossa, Marttilankatu 14

Klo 14.30          Tutustuminen kuvataiteilija ja taidegraafikko Anne Mäkelän grafiikanpajaan ja taidepuotiin, Riippiläntie 261, Karkku, Sastamala. Taiteilija kertoo työstään ja esittelee paikan. Päiväkahvi.

noin klo 17       Paluu Tampereelle.

Retken hinta 65 €, sisältää bussikuljetukset, sisäänpääsyn näyttelyihin, lounaan ja kahvit. Matka maksetaan 21.7.2022 mennessä Tampereen taidemuseon ystävien tilille FI87 6601 0001 0467 70. Sitovat ilmoittautumiset 21.7. mennessä Paula Aholle, paula.aho@kantokolmio.net tai 0408202968. Ilmoita myös ruokarajoitteet. Tervetuloa!

9.8. klo 16 Finlayson Art Area

Finlayson Art Area 2022 on avoinna 10.6 – 22.8.2022. Suosittu Finlayson Art Arean opastettu kierros jäsenille lähtee Väinö Linnan aukiolta ti 9.8. klo 16.00. Galleristi Pertti Ketonen opastaa. Tämä on jäsenillemme maksuton kohde. Ei ilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa!

17 – 18.9.2022 Retki Tallinnaan

Teemme retken Tallinnaan 17 -18.9.2022. Lähtö Tampereelta bussilla, meno – paluu laivalla Tallinnaan, yöpyminen hotellissa ja tutustumista taidekohteisiin. Varaa päivät kalenteristasi. Yksityiskohtainen ohjelma julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä kesän loppupuolella.

8.10.2022 Retki Helsinkiin

Teemme 8.10. retken Helsinkiin ja tutustumme remontin jälkeen avatussa Kiasmassa ARS22-näyttelyyn sekä johonkin muuhun taidekohteeseen. Varaa päivä kalenteristasi. Yksityiskohtainen ohjelma julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä kesän loppupuolella.

Tuomo Nisula                                                        Anna-Liisa Sundquist

Puheenjohtaja                                                       Sihteeri