JÄSENKIRJE 1/2022

1. Puheenjohtajan tervehdys – Tuomo Nisula

Hyvät taidemuseon ystävät! On ilo tervehtiä Teitä kaikkia juuri nyt, kun talvi alkaa taittua, korona helpottaa ja meillä kaikilla on suunnitelmia tulevalle keväälle ja kesälle. Olemmehan odottaneet aikaa, jolloin ”elämä” avautuisi ja rajoitukset helpottaisivat – olisi mahdollista ”elää omaa, mielenkiintoista elämää”. Nyt tartumme juuri niihin haasteisiin ja mielitekoihin, joista olemme haaveilleet! Taidemuseon ystävä, lähdethän mukaan näyttelyihin, retkille ja tapahtumiin – juuri niihin, joita hallituksessa olemme suunnitelleet ja ajatelleet Teitä kiinnostavan. Toivon, että talven hanget ja pakkaset, ovat antaneet meille kaikille terveyttä, voimia ja iloa pian alkavaan kevääseen. Tervetuloa kaikki uudet jäsenemme toimintaan ja tapahtumiin mukaan! Runoilija Eino Leino tuo Kevätlaulu-runossaan eteemme tämän päivän ajatuksia ja tuntemuksia. Olemme selviytymässä koronan ja talvikauden kylmyydestä ja elämän rikkaus voittaa! Runoilija kehottaa meitä luottamaan kaikkivoipaan armaaseen aurinkoon! ”Paistaos, armahin aurinko, hellitä hempeä huomen! Pitkä, pitkä on Pohjolan yö, kolkko on talvi Suomen. Kauan kattanut maata on hallan ja hämärän vyö, kauan on kuura peittänyt maan, huokunut mielikin hallaa vaan. – Muistaos, armahin aurinko, hellitä, hempeä pouta, jotta lähtisi sydänten jää ja sulais rintojen routa.” Hyvää, sulavaa talvea ja aurinkoista kevättä toivottaen Tuomo Nisula.

2. Museonjohtajan tervehdys – Taina Myllyharju

Tampereen taidemuseosta terve! Kohti kevättä! Tampereen taidemuseossa avautuvat uudet näyttelyt lauantaina 26.2.2022. Illuusio esittelee kotimaisia tilallisia teoksia tekeviä taiteilijoita mm. Jarno Vesala (Vuoden nuori taiteilija 2012) ja kellarikerroksessa yllättää virkatuilla ihmishahmoillaan ällistyttävä taiteentekijä Liisa Hietanen. Näyttelyn kutsuvierasavajaiset rajoitetulle joukolle järjestetään perjantaina 25.2. klo 18.00, mutta aikaisemmin samana päivänä klo 10.00 järjestettyyn lehdistötilaisuuteen (taiteilijat paikalla, kahvitarjoilu) voi myös osallistua ilmoittautumalla 22.2. mennessä heli.hakala.tampere.fi. Samassa tilaisuudessa julkistetaan Tampereen taidemuseon ystävät ry:n tekemä teoslahjoitus 90 vuotta täyttäneelle Tampereen taidemuseolle.

Muuten etenemme kohti ns. normaalia ja mikäli kaikki menee hyvin museoiden toiminta jatkuu entiseen malliin maaliskuusta lähtien. Uutta osaamista meille tuo uusi näyttelypäällikkö Maaria Salo, joka aloittaa tehtävässään 1.3.2022. Maaria Salo tulee meille Vaasasta, hän on viimeksi toiminut Vaasan museoiden kokoelmapäällikkönä ja tunnetaan aktiivisena nykytaiteen puolestapuhujana ja kirjoittajana ja taidekriitikkona.

Tampereen uuden taidemuseon suunnittelutyö on hankesuunnitteluvaiheessa ja etenee aikataulussaan. Uuden kokonaisuuden tiloja ja toimintoja on pohdittu jo pitkään helsinkiläisen palvelumuotoilutoimiston Pentagon Desiginin kanssa ja työ jatkuu yhä. Makasiinin perinpohjainen perusparannus ja uudisrakennus Siilon rakennustyöt alkavat näillä näkymin vuoden 2024 alussa ja valmista saadaan vuoden 2026 loppuun mennessä.

Museoiden yö tullaan näillä näkymin järjestämään tänä vuonna 21.5.2022. Taidemuseon osalta tapahtumaa koordinoi museolehtori Viliina Julkunen ja kaikenlaista aputyövoimaa otetaan mielellään vastaan! Yhteydenotot pj. Tuomo Nisulan kautta. – Terveisin Taina

3. Taidemuseon ystävien kevätkokous taidemuseolla 24.3.2022

Tampereen taidemuseon ystävät ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään taidemuseolla 24.3. alkaen klo 18. Esillä tilinpäätöksen ja vuoden 2021 toimintakertomuksen hyväksyminen sekä tili- ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle.

Näyttelyiden ’Illuusio’ ja ’Käänteissä’ opastus taidemuseolla jäsenille klo 17. Tervetuloa!

4. Retket

Tutustuminen Taidekeskus Mältinrantaan Ke 2.3. klo 16.30, Kuninkaankatu 2

Näyttelykoordinaattori Anne Paldanius kertoo meille lyhyesti Taidekeskus Mältinrannan toiminnasta ja esillä olevista näyttelyistä (Galleria: Mira Kankaanranta, Studio: Mortti Saarnia). Esittelyn päätteeksi tutustumme omatoimisesti näyttelyihin ja lainattaviin teoksiin.

Ei ilmoittautumisia, ei osallistumismaksua. Lämpimästi tervetuloa!

19.3.2022 Taidematka Hämeenlinnaan ja Helsinkiin

Lähtö matkalle 19.3.2022 klo 9.00 Keskustori, Vanha kirkko.

Hämeenlinnan taidemuseossa tutustumme opastetusti Ars Fennica 21 näyttelyyn, joka on juhlavuoden kunniaksi järjestetty palkintoehdokkaiden teoksista koostuva näyttely. Palkintoa jakaa Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr.

Lounasbrunssi klo n. 12.30 – 14.00 Ravintola Dylan, Helsinki.

Ateneumissa tutustumme opastetusti Moderni nainen ja Vuoropuhelua -näyttelyihin. Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Vuoropuhelua on Hannele Rantalan ja Elina Brotheruksen valokuvanäyttely.

Matkan hinta jäsen 90 €, museokortilla 65 €. Ei jäsen 95 €, museokortilla 70 €. Muista ottaa museokortti mukaan, jos sinulla sellainen on! Hinnat sisältävät matkan, opastukset, lounaan ja pääsymaksut.

Matka maksetaan 5.3.2022 mennessä yhdistyksen tilille FI87 6601 0001 0467 70.

Sitovat ilmoittautumiset Paula Aholle, 5.3.2022 mennessä puh. 040 820 2968 tai sp. paula.aho@kantokolmio.net. Takaisin Tampereella olemme n. klo 19.00. Tervetuloa taidematkalle!

Tutustuminen Pyynikinlinnaan, Emil Aaltosen museoon 5.4.2022 klo 17.00, osoite Mariankatu 40

Aluksi draamaopastus, Emil Aaltosena esiintyy näyttelijä Auvo Vihro. Esityksen jälkeen voimme tutustua museoon ja taideteoksiin. Vierailun hinta 20 €/henkilö, maksut kerätään paikan päällä (käteinen). Ei ilmoittautumista!

Muita tulevia tapahtumia – lisää tietoa lähempänä ajankohtaa

Tutustuminen Lauri Viita-museoon 11.6.2022. Merkitse kalenteriin jo nyt.

Opastettu kierros Raatihuoneella yhdistyksen tehtävään koulutettujen jäsenten opastuksella pyritään järjestämään yhdistyksen jäsenille kevään aikana.

Tuomo Nisula                                                        Anna-Liisa Sundquist

tuomo.nisula@elisanet.fi                                   annaliisasundquist@gmail.com

0400 168 725                                                        040 823 44 81