Toimintakertomus 2022

Vuosi 2022 oli Tampereen taidemuseon ystävät ry:n 44. toimintavuosi. Toimintavuoden alkaessa  pandemiatilanne alkoi Suomessa helpottaa ja kevään aikana päästiin käynnistämään yhdistystoiminta taidematkoineneen täydellä teholla. Toimintavuoden aikana tehtiin yhdessä Taidemuseon kanssa taidehankinta, Liisa Hietasen teos ”Juha-Matti ja Jenny” luovutettiin Taidemuseon kokoelmiin 25.2.2022.

Tapahtumat ja tilaisuudet

 • 3.2022 Tutustuminen taidekeskus Mältinrantaan ja sen näyttelyihin noin 25 osanottajaa
 • 3.2022 Taidematka Hämeenlinnan taidemuseon Ars Fennica 21-näyttelyyn ja Ateneumin ”Moderni nainen ja Vuoropuhelua” -näyttelyihin Helsingissä, 30 osanottajaa.
 • 4.2022 Tutustuminen Pyynikinlinnaan, draamaopastus (Emil Aaltosena näyttelijä Auvo Vihro). Lumimyrskystä johtuen osanottajamäärä jäi noin 10:een.
 • 5.2022 Museoiden yö ja taidemuseon ystävien kirpputori taidemuseolla.
 • 6.2023 Tutustuminen Lauri Viita Museoon Pispalassa museonjohtaja Arto Jalosen johdolla. Osanottajia noin 20.
 • 7.2022 Tutustuminen Riikka Lenkkerin näyttelyyn Haiharan taidekeskuksessa. Osanottajia noin 25.
 • 7.2022 Retki Laukon kartanoon, tutustuminen Vesilahteen ja Vesilahden kirkkoon. Osanottajia 26.
 • 8.2022 Retki Sastamalaan, Riitta Nelimarkan näyttely Art Pappilassa, Hanna Variksen näyttely Funkkitalossa ja Anne Mäkelän grafiikkapaja ja taidepuoti. Osanottajia 25.
 • 8.2022 Finlayson Art Area, laajaa tarjontaa esitteli Himmelblaun Pertti Ketonen. Osanottajia 32.
 • 10.2022 Taidematka Helsinkiin, tutustuminen matkan varrella Riihimäen lasimuseoon, Helsingissä Kiasman ARS22-näyttelyyn ja Viggo Wallensköldin näyttelyyn HAMissa. Osanottajia 24.
 • 11.2022 Momentum 1900-esitys Tampereen Työväen Teatterissa. Osanottajia 30.
 • 12.2022 Taidemuseon ystävien pikkujoulu Café Aleksanterinpuistossa. Laulajana ja laulattajana kanttori/musiikinopettaja Janne Salmenkangas. Osanottajia 39.
 • Taidemuseon näyttelyiden esittelyt jäsenistölle järjestettiin kevät – ja syyskokouksen yhteydessä.
 • Raatihuoneen esittely jäsenistölle 26.4.2022, kaksi ryhmää, yhteensä noin 40 osanottajaa.

Yhteistoiminta

Tampereen Taidemuseo on yhdistykselle keskeisin ja strateginen yhteistyökumppani. Yhdistys tukee sääntöjensä mukaan kuvataiteen hankkimista Taidemuseon kokoelmiin. Toimintavuonna hankittiin yhdessä Taidemuseon kanssa kokoelmiin visual artist Liisa Hietasen virkattu, neulottu ja kirjailtu henkilökuva Juha-Matti ja Jenny (2019). Teos esittää luonnollisessa koossa isää tyttärineen, jotka odottavat perheen vanhempaa tytärtä liikuntaharjoituksista.

Kuvassa vasemmalta: puheenjohtaja Tuomo Nisula, visual artist Liisa Hietanen, sihteeri Anna-Liisa Sundquist ja museonjohtaja Taina Myllyharju Kuva: Arto Jalonen

Yhteistyö Taidemuseon kanssa toteutui seuraavin toimintamuodoin:

 • Taidemuseo tarjosi jäsenille maksuttoman sisäänpääsyn näyttelyihin
 • Jäsenet saivat kutsun näyttelyjen avajaisiin sekä opastetun kierroksen näyttelyissä
 • Taidemuseo mahdollisti yhdistykselle jaetun toimistotilan (Taideyhdistyksen kanssa) Finlaysonilla
 • Museonjohtaja Taina Myllyharju osallistui vieraana yhdistyksen kokouksiin sekä hallituksen kokouksiin. Käytäntö mahdollisti molemminpuolisen vuorovaikutuksen, tietojen vaihdon sekä yhteistyön koordinoimisen.
 • Yhdistys piti Taidemuseon alueella Museoiden yön yhteydessä taidekirpputoria 21.5.
 • Yhdistyksen vapaaehtoiset olivat valvontavuorossa Taidemuseolla Museoiden yön illan tunteina.
 • Ukraina kortit: Yhteistyössä yhdistyksen Taidemuseon ja Eräsalon kirjapainon kanssa painatettiin taidekortti Reino Viirilän teoksesta UKRAINALAINEN VIINIKANNU vuodelta 1968. Kortteja myytiin hintaan 2 €/kpl ja 10 €/6 kpl. Korttien myynnistä 300 € lahjoitettiin UNICEFille ukrainalaisten lasten auttamiseksi.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon strategia- ja kehittämisyksikön aloitteesta yhdistys on huolehtinut Tampereen Raatihuoneen opastusten toteuttamisesta. Yhteistyössä kaupungin kanssa on koulutettu yhdistyksen jäsenistä vapaaehtoisoppaita ja toteutettu opastuksia. Toimintavuoden aikana oppaina ovat toimineet yhdistyksen jäsenet Susanna Härkönen ja Eeva Viljanen. He tekivät toimintavuoden eri ryhmille 12 opastusta.

Museoystävien yhdistysten (MYY) toiminnan ohjausryhmässä on mukana Tampereen Taidemuseon ystävien edustajana Anna-Liisa Sundquist. Ohjausryhmän tavoitteena on tukea yhteistyötä yhdistysten kesken ja erityisesti vuotuisen tapaamisen järjestäjäyhdistystä käytännön järjestelyissä. Ohjausryhmä on pääasiallisesti toiminut etäkokousten kautta. Ryhmä kuitenkin tapasi Tampereella 14.10.2022 taidemuseon ystävien isännöimänä. Tilaisuudessa keskusteltiin mm. tulevasta museoystävien yhdistysten tapaamisesta syksyllä 2023 Loimaalla Sarka-museon järjestämänä, yhdistysten toimintamalleista ja yhteistyöstä Museoliiton ja uuden toimitusjohtajan Petra Havun kanssa.

Tiedottaminen 

Yhdistyksen toiminnasta tiedotettiin kotisivulla (https://tampereentaidemuseonystavat.fi/), jonka hoitajana on toiminut Anna-Liisa Sundquist.Lisäksi yhdistyksen toiminnasta tiedotetaan  myös sosiaalisessa mediassa (Facebook -sivu).

Jäsenistöä pidettiin ajan tasalla neljällä jäsenkirjeellä, jotka toimitettiin heille sähköisesti tai sähköpostiyhteyden puuttuessa kirjeenä.

Muu toiminta                 

Yhdistys on seurannut aktiivisesti Tampereen Taidemuseon peruskorjauksen ja lisärakennukseen liittyvän hankkeen etenemistä.  Suunnittelukilpailun voittajan nimimerkin mukaisesti nimetty hanke, Siilo-hanke on edennyt kaavoitusvaiheeseen. Kaavaluonnoksesta on valitettu, joskaan valitus ei koske kaavaan sisältyvää museohanketta tai -tonttia vaan muuta kaava-aluetta. Valituksesta johtuen hanke ei ole edennyt ja museon rakentamiseen päästäneen aikaisintaan 2027. Museon hankesunnittelua on kuitenkin jatkettu.

Sääntömääräiset kokoukset

 Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 24.3.2022 Taidemuseolla. Puheenjohtajana toimi Ville Liimatainen ja sihteerinä Anna-Liisa Sundquist. Läsnä oli 18 jäsentä.

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 10.11.2022 Taidemuseolla. Puheenjohtajana toimi Pirjo Paananen ja sihteerinä Anna-Liisa Sundquist. Läsnä oli 24 jäsentä.

Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Tuomo Nisula jätti tehtävänsä yhdistyksen puheenjohtajana. Kokous valitsi hänet yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi, joka osallistuu hallituksen kokouksiin ja tukee muutoin hallituksen ja yhdistyksen toimintaa. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Ville Liimatainen.

Tuomo Nisula                    puheenjohtaja
Paula Aho                           retkivastaava
Eila Hanninen                     jäsenrekisterin hoitaja
Arto Jalonen                      valokuvaus, facebook-päivitykset
Sirkku Kölhi                        retkivastaava
Ville Liimatainen               varapuheenjohtaja             
Mikko Meurman                taloudenhoitaja
Kari Salonen                      postitukset
Anna-Liisa Sundquist       sihteeri, kotisivujen hoitaja

Toiminnantarkastajana toimi Heikki Kuntonen ja varatoiminnantarkastajana Rea Tiira. Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana neljä kertaa.

Tampereella 19.1.2023

TAMPEREEN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry.

HALLITUS