Taidematkat

TULEVIA RETKIÄ

TAIDEMATKA

RETKI VOIPAALAAN 28.1.2020

Teemme retken Valkeakoskelle Voipaalan taidekeskukseen ti 28.1. klo 15.00

JANNE LAINE JA SEITSEMÄN KOLLEGAA

Lähtö Vanhan kirkon edestä klo 15.00.
Taiteilija Janne Laine on lupautunut opastamaan meille näyttelynsä.
Näyttelyn esittelyn jälkeen nautimme suolaista ja makeaa kahvin kera Kartanokahvilassa.
Takaisin Tampereelle noin klo 18.00
Retken hinta 27 € (sisältää kuljetukset, sisäänpääsymaksun, opastuksen ja tarjoilun) kerätään bussissa.
Ilmoittautumiset 21.1.2020 mennessä sirkku.kolhi@luukku.com tai gsm. 0400 782260

Lisätietoja näyttelystä osoitteessa www.valkeakoski.fi/voipaala

LÄMPIMÄSTI TERVETUKOA YSTÄVÄT JA KAVERIT!

_________…______________

RETKISELOSTUKSIA

Onnistunut kesäretki kohteina Tyrvää ja Kankaanpää

Lauantain 18.8. retkelle osallistui 33 henkeä. Bussin ensimmäinen pysähdyspaikka oli Tyrväällä, jossa pääsimme tutustumaan remontoituun ja entisöityyn upeaan pappilaan. Herkullinen lounas tarjoiltiin talon esittelyn jälkeen juhlavassa yläkerrassa. Tyrväältä jatkettiin matkaa Kankaanpäähän, jossa tutustuttiin arkkitehti, tekniikan tohtori Maija Anttilan johdatuksella Kankaanpään taidekouluun ja taidekehään monine veistoksineen. Kiitokset Maijalle asiantuntevasta opastuksesta! Laajan tutustumiskierroksen ja kahvittelun jälkeen lähdimme kotimatkalle. Paljon kiitoksia Leena Silfverhuthille ja Sirkku Kölhille hienon retken järjestelyistä! Alla valokuvamuistoja retkestä. Kiitokset taas Jorma Koivumäelle mukavista valokuvista!

Tyrvään entisöity pappila

Tyrvään entisöity pappila

Pappilan komeita huoneita, kaikissa mm. käsinpainetut tapetit

Pappilan komeita huoneita

Huomaa käsinpainetut tapetit

Huomaa käsinpainetut tapetit

IMG_4580IMG_4576
Yläkertaa...

Yläkertaa…

IMG_4584
Kankaanpään taidekoululla

Kankaanpään taidekoululla

Julkinen rakennus, jonka pihassa siihen suunniteltu veistos

Julkinen rakennus, jonka pihassa siihen suunniteltu veistos

Muuria ja taidekoulussa tehtyjä logoja...

Muuria ja taidekoulussa tehtyjä logoja…

Koskettimet nurmikolla

Koskettimet nurmikolla

TERVEISIÄ 

TAIDEMATKALTA KÖÖPENHAMINAAN !

AJANKOHTA:    pe 20.4. – su 22.4.2018

MENOMATKA: 

Finnairin lento Pirkkalasta Helsingin kautta pe 20.4. klo 6.15,   saapuminen Kööpenhaminaan klo 8.15.

PALUUMATKA:  

Finnairin lento Kööpenhaminasta su 22.4. klo 17.00. Kuljetus bussilla lentokentälle, saapuminen Tampereelle klo 22.05. Lentoasemalta  kotiin omin neuvoin.

MAJOITUS:   Hotelli SCANDIC

RUOKAILUT:    Hotellissa aamiaiset la ja su. Yhteisillalliset pe ja la sis. matkan  hintaan. Muu ruokailu ja nautiskelu omakustanteista.

OHJELMA: 

Pe tutustuminen Kööpenhaminan  museoihin,  kuten Glyptoteekkiin.  La tilausbussi modernin taiteen museoon  Louisianaan, paluumatkalla tutustuminen Fredensborgin ja Fredriksborgin linnoihin. Su kierros vanhassa kaupungissa ja tutustuminen mm. Vor Frue Kirke- ja St Petri kirke-kirkkoihin ja Rundtorniin sekä Amalienborgin linnan alueeseen. Lisäksi Ströget ja omaa ohjelmaa.

Matkalaiset Fredriksborgin linnan edustalla

Matkalaiset Fredriksborgin linnan edustalla

IMG_3522

Illallinen Nyhavnissa

Ravintola Faergekro 1670-luvulta.

Ravintola Faergekro 1670-luvulta.

IMG_3519 BC IMG_3518 IMG_3520

MATKASELOSTUKSIA

Barokin muotokuvista ankka-aiheisiin. – Taideretki Helsinkiin tarjosi monipuolisen taidekattauksen Tampereen taidemuseon ystäville

Monet yhdistykset järjestävät jäsenilleen retkiä kohteisiin, joihin ei muuten tulisi mennyksi tai joiden olemassaolosta ei ole aikaisemmin ollut aavistustakaan. Myös näitä vieraampia kohteita oli valittu Tampereen Taidemuseon ystävien lokakuiselle taideretkelle pääkaupunkiin. Monelle tuntemattomia kohteita ovat Taidekoti Kirpilä ja Sinebrycoffin kotimuseo. Niiden lisäksi tutustuimme Ateneumin kokoelmiin, sillä retki oli Ateneumin ystävien kutsuma vastavierailu, ja se ajoittui Veljekset von Wright –näyttelyn ennakkoavajaisiin.

Taidekoti Kirpilä hämmästyttää runsaudellaan

Heti kynnyksen yli astuttaessa katse kiinnittyy taidemaalausten ja -esineiden suureen määrään. Kaikkialla on taideteoksia – maalauksia, veistoksia ja onpa yhden huoneen keskelle asetettu suurikokoinen tilataideteoskin elävine viherkasveineen. Olemme Kirpilän taidekodissa Töölössä. Mittavan kotimaisen taiteen kokoelman on koonnut reumalääkäri Juhani Kirpilä (1931–1988) ja sijoittanut teokset kaikkialle avaraan ja valoisaan kotiinsa, jossa hän asui yhdessä elämänkumppaninsa Karl Rosenqvistin kanssa. Valtavasta teosmäärästä huolimatta esillä oli vain alle puolet koko kokoelmasta. Ensimmäiset teoksensa – muun muassa Pekka Halosen maisemat – Juhani Kirpilä oli perinyt vanhemmiltaan. Siitä alkoi koko elämän kestänyt taiteen keräily. Kirpilä ei kuitenkaan ollut varsinaisesti mesenaatti, vaan hänen kokoelmansa koostuu taiteesta, joka häntä henkilökohtaisesti puhutteli. Asiantuntijoita Kirpilä ei avukseen tarvinnut.

Juhani Kirpilän kokoelma kattaa teoksia 1840-luvulta aina 1980-luvulle. Saimme ihailla muun muassa hänen aikalaistaiteilijoidensa Ahti Lavosen, Kain Tapperin ja Ilmari Nylundin teoksia, joita oli hankittu suoraan tekijöiltä. Monet henkilökuvat ja  ekspressiiviset ihmisaiheet, miltei hyökkäsivät katsojan päälle. Näistä mainittakoon monet Åke Mattaksen ja Yrjö Saarisen värikylläiset työt.

Kirpilä testamenttasi kotinsa ja taidekokoelmansa Suomen Kulttuurirahastolle, joka ylläpitää kotimuseota. Tilassa järjestetään toisinaan Sibelius-Akatemian tuottamia liedkonsertteja sekä asiantuntijoiden pitämiä taideluentoja.

Sinebrychoffin kotimuseosta huokuu arvokkuus

Kodikkaaseen Kirpilään verrattuna Sinebrychoffin kotimuseo tarjoaa toisenlaisen taide-elämyksen: eri aikakausien tyylihuonekaluja kultauksineen, suuria kristallikruunuja, maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja hienoja esineitä. Seiniltä meitä tarkkaili suuri joukko mietteliäitä miehiä ja naisia tummista tauluistaan, ja puvuissa, joita koristivat suuret pitsikaulukset, niin sanotut myllynkivikaulukset. Nämä maalaukset edustavat 1600-luvun barokkia. Sinebrychoffin taidemuseon maalauskokoelmat ovat karttuneet pääosin lahjoituksin ja ostoin. Maalaukset käsittävät eurooppalaista taidetta 1300-luvulta 1800-luvun puoliväliin saakka. Kokoelma sisältää ruotsalaista muotokuvataidetta, hollantilaisia ja flaamilaisia laatukuvia, italialaista ja ranskalaista maalaustaidetta sekä miniatyyrejä. Sen sijaan uutta taidetta ei ole, sillä museo on entisöity sellaiseen asuun, jossa koti oli 1910-luvulla. Esineet ja kalusteet on asetettu alkuperäisille paikoilleen ja salit kunnostettu tuon aikakauden ilmeeseen.

Museokierroksen jälkeen Sinebrychoffin taidemuseon ystävien edustaja Jari Saine kertoi yhdistyksen toiminnasta – Tässäkin museossa järjestetään toisinaan konsertteja.

”Taistelevat Ankat” ja muita hullutteluja

Taideretken viimeinen kohde oli Ateneum, jossa Ateneumin ystävien edustajat ottivat meidät lämpimästi vastaan. Osallistuimme Veljekset von Wrightin suurnäyttelyn ennakkoavajaisiin ja pääsimme ennakkoon ihailemaan noita Ferdinand, Wilhelm ja Magnus von Wrightin taidokkaita ja tarkkoja luonnontieteellisiä kuvituksia kala- ja lintukirjoihin.

Ateneumissa on esillä myös ”Suomen taiteen tarina” – uusi ripustus ja kokoelmanäyttely, joka esittelee vanhat klassikot uudessa valossa. Näitä teoksia ei kyllästy katsomaan, vaikka ne olisi nähnyt moneen kertaan sekä alkuperäisinä näyttelyissä että kuvina taidekirjoissa.

Uutta ja hulluttelevaa tarjoilevat Ankallisgallerian teokset. Niiden yllättävät yhdistelmät, Aku Ankka-maailman hahmot sijoitettuna vanhojen arvokkaiden klassikkoteosten ympäristöihin, tarjoavat hauskoja välipaloja teoskatselmukseen. Nantti Vonriktin ”Taistelevat Ankat” kilpailee katsojan huomiosta Ferdinand von Wrightin ”Taistelevien metsojen” kanssa. Paljon tuttua on myös Akseli Kala-Kallen teoksissa, jotka vertautuvat Akseli Gallen-Kallelan maalauksiin. Hienoa, että Ateneumin taidemuseo on Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi saanut neuvoteltua Ankallisgallerian kanssa näiden humorististen ja hauskojen teosten esillepanon.

Seuraavaa retkeä odotellen

Mervi Hietanen-Loppi

Valokuvia Helsingin taidematkalta

Valokuvat Arto Jalonen

Opastusta Kirpilä-museossa

Opastusta Kirpilä-museossa

Kirpilä-museossa

Kirpilä-museossa

Sinebrychoffin museossa

Sinebrychoffin museossa

Ateneumissa

Ateneumissa

Tony's Deli

Tony’s Deli

http://www.taidekotikirpila.fi/

http://www.sinebrychoffintaidemuseo.fi/?gclid=EAIaIQobChMIv6SLkcq71wIVVcayCh1pugfaEAAYASAAEgIuLvD_BwE

http://www.ateneum.fi/tapahtumat/kohtaamisia-taiteilijatapaamiset/