Tampereen taidemuseon Tampere 8.9.2023
ystävät ryJÄSENKIRJE 3/2023
1. Puheenjohtajan tervehdys – Ville Liimatainen
Hyvät jäsenemme!
Yhdistyksemme on perustettu 1978 ensisijaisena tehtävänään tukea Tampereen Taidemuseon toimintaa taidelahjoituksin. Tuolloin Taidemuseota ylläpiti Tampereen Taideyhdistys ry ja museon kokoelma oli vielä varsin vaatimaton. Ajat ovat muuttuneet; 1985 museon toiminta siirtyi Tampereen kaupungin hallinnoimaksi ja rahoittamaksi ja kokoelma on sen jälkeen kasvanut merkittävästi ollen nyt Suomen toiseksi suurin. Kokoelman kuuluu yli 15 000 teosta ja useita alakokoelmia.

Taidemuseon taholta ilmoitettiinkin yhdistykselle, että ainakaan toistaiseksi ei ole tarvetta yhdistyksen tekemille taidelahjoituksille. Toiveena on sen sijaan, että yhdistyksemme voisi osallistua taloudellisesti Vuoden Nuori Taiteilija -prosessin tukemiseen. Uutta tilannetta on pähkäilty yhdistyksemme hallituksessa.

Näyttää siltä, että yhdistyksemme rooli on muuttumassa. Perustehtävämme ei ainakaan tällä hetkellä näytä tarpeelliselta. Miten suuntaamme toimintamme tässä tilanteessa? Laajennammeko yhdistyksen tehtävää kattamaan Tampereen taidekenttää laajemminkin, esimerkiksi taidekoulutusta/ -kasvatusta, taiteentekijöitä tai muita taidetoimijoita tukemalla? Mitä tulee Vuoden Nuori Taiteilija -prosessiin, hallitus päätti, että vuonna 2024 tuemme sitä osallistumalla julkaistavan näyttelykirjan kustannuksiin. Yhdistyksellä ei kuitenkaan ole voimavaroja luvata jokavuotista sitoutumista Vuoden Nuori Taiteilija -prosessin kustannuksiin.

Syyskokouksessa on tarkoitus vahvistaa toimintasuunnitelma ensi vuodelle ja samassa yhteydessä olisi hyvä keskustella yhdistyksen toiminnan suuntaamisesta myös pitemmälle tulevaisuuteen uudessa tilanteessa. Jäsenten mielipide on yhdistyksen mielipide - toivottavasti pääset mukaan keskustelemaan. Toivotan hyvää, alkavaa syksyä kaikille jäsenillemme! Olette lämpimästi tervetulleita yhdistyksen syksyn toimintoihin!

Ville Liimatainen

PS. Tampereen Taidemuseo on suljettu remontin vuoksi 16.10.2023 alkaen. Seuraava, Tuula Lehtisen töiden näyttely, avautuu 24.2.2024. Yhdistyksen syyskokous pidetään tavallisesta poikkeavasti Galleria Saskiassa.

2. Taidemuseon näyttelyiden esittely 20.9. klo 16
Taidemuseon näyttelyt ’Eetu Huhtala – Vuoden nuori taiteilija 2023’ ja ’Backlight’23 – Julmaa valoa’ esitellään taidemuseon ystäville 20.9. klo 16. Tervetuloa!

3. Taidematka Turkuun ja Loimaalle 21.10.
Yhdistys tekee 21.10.2023 taidematkan Loimaalle Alpo Jaakolan patsaspuistoon ja Turkuun, jossa tutustutaan taidemuseoon ja Turun tuomiokirkkoon.

Matkan ensimmäinen kohde on Alpo Jaakolan patsaspuisto Loimaalla Karhulan kylässä entisen Loimaan kunnan alueella. Patsaspuisto on ulkoilmamuseo, joka esittelee pääosin loimaalaisen taiteilija Alpo Jaakolan taidetta. Viiden hehtaarin puistoalue kätkee sisäänsä mystisiä veistoksia betonista, kivenmurikoista, puusta ja romuista. Tutustumme oppaan johdolla puistoon.

Lounaan nautimme klo 12.15 ravintola Logomo Kitchen’issä, Turussa.

Lounaan jälkeen suuntaamme Turun Taidemuseoon opastetulle kierrokselle. Siellä esillä on näyttely, Onnekkaita sattumia, Lars Göran Johnssonin kokoelma. Jo lapsuudessaan taiteeseen rakastunut lääketieteen ja kirurgian tohtori Lars Göran Johnsson (s. 1930) on kerännyt taidetta vuosikymmenten ajan. Hän on hankkinut satoja teoksia, joista on syntynyt yksi Suomen merkittävimmistä yksityisistä kokoelmista. Vuonna 2016 Johnsson lahjoitti noin 500 teoksen kokoelmansa Turun taidemuseolle.

Opastuksen jälkeen voimme omatoimisesti tutustua muihin näyttelyihin, kuten Handle with Care, joka tarkastelee Turun taidemuseon kokoelmaan kuuluvaa nykytaidetta hoivan ja huolenpidon näkökulmasta. Esillä on myös Janis Rafan näyttely Lacerate (2020). Lacerate on kuin eloon herännyt, ylellisen talon rappeutuviin huoneisiin lavastettu vanitas-maalaus, joka kuvaa dramaattisten tapahtumien jälkeistä odottavaa hetkeä.
Matkamme jatkuu Turun Tuomiokirkkoon, joka on Aura-joen rannalla sijaitseva, monessa vaiheessa rakennettu kivikirkko. Kirkko on suurimmaksi osaksi keskiajalta. Turun tuomiokirkkoa kutsutaan Suomen kansallispyhäköksi, vaikka nimitys ei olekaan virallinen. Turun tuomiokirkko kuuluu maan merkittävimpiin historiallisiin rakennuksiin ja on Suomen ainoa keskiaikainen basilika. Kirkkoon tutustumme myös opastetusti.
Lähtö matkalle on Tampereen Vanhalta kirkolta lauantaina 21.10.2023 klo 8.30, paluu n. klo 19.30.
Matkan hinta jäsenille on 70 € museokortilla ja ilman 80 €. Hinta sisältää matkan, opastukset, sisäänpääsyt ja ruokailun. Hinta ei-jäsenille museokortilla on 85 € ja ilman museokorttia 90 €.

Ilmoittautumiset 2.10.2023 mennessä Paula Aholle, sähköposti paula.aho49@gmail.com tai Paula Aho puh. 040 820 2968 joko tekstiviestillä tai soittamalla.

Matka maksetaan 2.10. mennessä

Tampereen Taidemuseon ystävien tilille
FI87 6601 0001 0467 70,
viestiin merkintä: Loimaa – Turku 21.10. ja osallistujan /osallistujien nimi/ nimet.4. Juhani Tuomi – Mältinranta 4.11. klo 14
La 4.11. klo 14.00 Juhani Tuomi esittelee meille näyttelynsä taidekeskus Mältinrannassa, osoite Kuninkaankatu 2, Tampere. Tervetuloa tapaamaan taiteilijaa ja nauttimaan näyttelystä!5. Syyskokous 21.11.2023 klo 18 alkaen galleria Saskiassa, Pirkankatu 6
Tampereen taidemuseon ystävät ry:n
SYYSKOKOUS
pidetään galleria Saskiassa, osoite Pirkankatu 6, Tampere, ti 21.11.2022 alkaen klo 18. Tutustumme Tomas Byströmin näyttelyyn, jonka jälkeen Saskioiden puheenjohtaja Elina Tawast kertoo lyhyesti Saskian toiminnasta. Yhdistyksen syyskous pidetään heti esittelyn jälkeen.

Syyskokouksessa käsitellään toimintasuunnitelma ja talousarvio v. 2024. Päätetään jäsenmaksun suuruus v. 2024. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle (erovuorossa ovat Arto Jalonen, Pirjo Paananen, Kari Salonen ja Anna-Liisa Sundquist) ja varsinainen sekä yksi varatoiminnantarkastaja (nykyiset Heikki Kuntonen ja Rea Tiira).
TERVETULOA! HALLITUS

6. Yhdistyksen pikkujoulu 12.12.2023 klo 18
'
Taidemuseon ystävien pikkujoulu järjestetään 12.12.2023 alkaen klo 18. Merkitkäähän varaus kalenteriinne pikkujoulua varten jo nyt! Joulujuhlan pitopaikka on vielä avoin ja siihen palataan seuraavassa jäsenkirjeessä.

Ville Liimatainen Anna-Liisa Sundquist
Puheenjohtaja Sihteeri
Edit this to insert text.
Email Marketing Powered by MailPoet